Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 200 g kiełbasy
- 250 g karkówki
- 250 g łopatki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone mięso. Obsmaż je dokładnie.
2. Wlej trochę gorącej wody. Dopraw pieprzem i solą. Wrzuć suszone grzyby. Przykryj i duś przez ok. 45 min.
3. Dodaj przyprawy, śliwki i pokrojone w kostkę jabłko.
4. Dorzuć przepłukaną kapustę kiszoną i gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kiełbasę i koncentrat pomidorowy.
5. Gotowy bigos zapasteryzuj. Jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć je i włóż do garnka. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i gotuj godzinę dziennie przez dwa dni.