Tradycyjny rosół

Składniki
na rosół
- 1/2 kg wołowiny rosołowej
- 1/2 wiejskiej kury
- 1 szyja lub skrzydło indyka
- 2-3 małe marchewki
- 1 duży seler
- 2-3 korzenie pietruszki
- zielona część pora
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz
- natka pietruszki
na makaron
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- ewentualnie trochę zimnej wody
1. Mięso dokładnie umyj pod bieżącą wodą i w razie potrzeby oczyść.
2. Obierz i umyj marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulę obierz i opal nad płomieniem kuchenki.
3. Włóż mięso do garnka, dodaj przyprawy i zalej zimną wodą. Gotuj ok. 2 godzin na bardzo małym ogniu, zbierając co jakiś czas szumowiny. Potem dodaj warzywa i dalej gotuj na małym ogniu - co najmniej godzinę.
4. Aby zrobić makaron, przesiej na stolnicę mąkę, dodaj jajka i sól. Zagnieć. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, dodaj kilka łyżek wody.
5. Rozwałkuj ciasto i pokrój w pasy o szerokości 5 cm. Kładź jeden na drugim i tnij na cienkie "nitki".
6. Zagotuj wodę w garnku i na wrzątek wrzucaj partiami makaron. Gdy po 5-6 minutach będzie odpowiednio ugotowany - odcedź.
7. Nałóż na talerze makaron i nalej rosół. Posyp posiekaną natką.