Twarożek z rzodkiewką i natką
Wiosenny twarożek ma wiele wersji. Można do niego dodać np. pokrojony w kostkę zielony ogórek lub cebulkę dymkę.
Składniki
- pęczek rzodkiewek
- 20 dag tłustego białego sera twarogu (lub 15 dag sera chudego i 4 łyżki śmietany)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 krople sosu Tabasco, sojowego lub maggi
- sól, pieprz
1. Wszystkie warzywa umyć. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych otworach, listki rzodkiewki posiekać. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno pokroić.
2. Do miski włożyć biały ser, dodać rzodkiewki, nać oraz szczypiorek. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem o ostrym smaku.
3. Podawać potrawę z ciemnym pieczywem albo z grzankami.