Reklama

Ucierane z jabłkami

Do ciasta można sok i skórkę otartą z 1 cytryny lub limonki.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g miękkiej margaryny lub masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 4-5 kwaskowych jabłek
  • cukier puder

  1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na gładką, jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2-3 porcjach wsyp wszystkie suche składniki. Na koniec wlej ciepłe mleko i całość zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły.

2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Wciśnij je w ciasto. Piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy