Ucierane z jabłkami
Do ciasta można sok i skórkę otartą z 1 cytryny lub limonki.
1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do miski włóż tłuszcz, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na gładką, jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2-3 porcjach wsyp wszystkie suche składniki. Na koniec wlej ciepłe mleko i całość zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły.
2. Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki. Wciśnij je w ciasto. Piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180°C. Wystudź ciasto w uchylonym piekarniku. Wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.