Uczta dla fanów czekolady

Blok czekoladowy to idealny deser na majówkę. Wykonasz raz, a wystarczy na kilka dni.

Ponad dwadzieścia kawałków z jednego przepisu
Ponad dwadzieścia kawałków z jednego przepisu123RF/PICSEL

Masło rozpuścić w rondlu, dodać płynne mleko, cukier i kakao, dokładnie wymieszać. Do masy wsypywać porcjami mleko w proszku. Uwaga, masa jest gęsta i stawia opór, dlatego najlepiej użyć miksera z hakami.

Do masy dodać posiekane bakalie, pokruszone herbatniki oraz pianki, dokładnie wymieszać, przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzić, docisnąć.

Formę owinąć folią spożywczą, odstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem kroić w grube plastry. Bloku nie trzeba przechowywać w lodówce.

Składniki

  • 50 dag pełnotłustego mleka w proszku
  • szklanka mleka
  • 3,2 proc.
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki cukru drobnego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 15 herbatników
  • garść bakalii i pianek (tzw. marshmallow)
25

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas