Upały? Nie ma jak sałata!

Można użyć orzechów wloskich
Można użyć orzechów wloskich123RF/PICSEL

Z gruszką i granatem

Składniki

  • 40 dag mieszanki sałat (rukola, endywia, cykoria, lodowa)
  • 20 dag sera owczego
  • 2-3 gruszki
  • 1 granat
  • 5 dag orzechów pekan (można je zastąpić włoskimi)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
4

Z suszonymi pomidorami

Do sałaty możesz podać grzanki. Wystarczy bagietkę lub inną długą pszenną bułkę pokroić na cienkie kromki i usmażyć na oliwie na złoto.
Do sałaty możesz podać grzanki. Wystarczy bagietkę lub inną długą pszenną bułkę pokroić na cienkie kromki i usmażyć na oliwie na złoto.123RF/PICSEL

Składniki

  • 10 dag mieszanki sałat
  • 1/2 niedużego melona
  • 1 ogórek wężowy
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łodygi mięty
  • 4 łodygi natki
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek (może być olej z zalewy)
  • sól, pieprz

Z arbuzowymi serduszkami

Serduszka wytniesz foremką do pierników
Serduszka wytniesz foremką do pierników123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 opakowania kulek mozzarelli (po 125 g)
  • 1/2 arbuza (ok. 1 kg)
  • 10 dag drobnych koktajlowych krakersów-rybek z sezamem lub z makiem (albo innych, według uznania)
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek mięty
  • 4 łyżeczki lekkiego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Z orientalną nutą

Warto do sosu dodać łyżeczkę zielonego chrzanu wasabi – zaostrzy smak. Znajdziesz go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.
Warto do sosu dodać łyżeczkę zielonego chrzanu wasabi – zaostrzy smak. Znajdziesz go w supermarkecie w dziale z żywnością orientalną.123RF/PICSEL

Składniki

  • 60 dag niedużych ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 5 łyżeczek majonezu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
  • sól, pieprz, imbir

Z ostrą chrupiącą wołowiną

Dobre połączenie smaków
Dobre połączenie smaków123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag chudej wołowiny
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 ogórek
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 40 dag kwaśnej śmietany 12 proc.
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub sosu sambal-oelek
  • sól, pieprz
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?