Upały? Nie ma jak sałata!
Taką miską zieleniny z wkładką i najesz się do syta, i orzeźwisz!
1. Orzechy posiekać grubo i prażyć na patelni bez tłuszczu przez 3-4 minuty, zestawić do ostygnięcia. Sałatę oraz gruszki umyć, z owoców usunąć gniazda nasienne, gruszki pokroić w plasterki. Przekroić granat, wydobyć z niego nasiona, nie gniotąc ich.
2. Ukręcić sos z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oderwać listki od łodyg, drobno posiekać. Połączyć natkę z sosem.
3. Ser pokruszyć. W dużej misce ułożyć umyte i osuszone liście sałaty, kawałki gruszek i orzechy, polać sosem, delikatnie wymieszać. Ułożyć na wierzchu ser, udekorować nasionami granatu. Przed podaniem wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
1. Cytrynę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok. Utrzeć go na gęsty sos z musztardą i oliwą lub olejem ze słoika z pomidorami, doprawić, solą, pieprzem i otartą skórką cytryny.
2. Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Obieraczką do warzyw pokroić go na długie plastry. Zioła umyć, osuszyć, oderwać listki od łodyg.
3. Melon obrać, pokroić w cienkie plasterki. Sałatę dobrze umyć, opłukać, osuszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać listkami ziół.
1. Sałatę lodową umyć, osuszyć, pokroić w grubsze paski. Umyć bazylię oraz miętę, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Oddzielić listki od łodyg.
2. Kulki mozzarelli odcedzić. Arbuz pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Usunąć pestki. Za pomocą foremki do pierniczków wyciąć z miąższu serduszka.
3. Ocet balsamiczny wlać do słoika, dodać miód i oliwę z oliwek. Przyprawić solą oraz pieprzem. Słoik zakręcić i mocno nim potrząsać tak długo, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
4. W dużej misce ułożyć sałatę lodową i listki ziół, polać 2/3 sosu, wymieszać. Na wierzchu układać serduszka z arbuza oraz kuleczki mozzarelli, polać resztą sosu, udekorować krakersami. Podawać od razu.
Nasza rada: Sałatkę układaj warstwami w wysokiej szklanej salaterce. Będzie wyglądać niezwykle efektownie.
1. Ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, wystudzić.
2. Marchewki i cebule obrać. Marchew pokroić w plasterki, cebule w piórka. Marchew gotować 6 min w lekko osolonej wodzie, na 2 min przed końcem dodać cebule, osączyć.
3. Szynkę pokroić w paseczki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż i strugać obieraczką do warzyw na cienkie plastry.
4. Mleko i majonez wymieszać na gładko, dodać sos sojowy i ocet ryżowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
5. Ziemniaki, plasterki ogórka, szynkę, marchew oraz cebule wymieszać razem. Następnie połączyć z sosem. Odstawić na 15 min, by smaki się przegryzły. Ułożyć sałatkę w misce, udekorować kiełkami rzodkiewki.
1. Warzywa umyć, ogórek i marchew pokroić w cienkie plastry, sałatę w paski, cebulę w krążki.
2. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paski, smażyć 3 min na połowie oleju, dodać cebulę i curry, smażyć jeszcze minutę, ostudzić.
3. Ze śmietany, octu, musztardy, miodu i oleju przyrządzić sos, doprawić, polać mięso i warzywa.