Reklama

Upominki od serca

​ W amoku świątecznych przygotowań zachowaj zdrowy rozsądek. Zamiast tracić zdrowie na zakupach, podaruj swoim bliskim własnoręcznie zrobiony prezent. Kiedy w zimowy poranek będą chrupać upieczoną przez ciebie granolę, na pewno z wdzięcznością pomyślą o tobie.

W czasach, kiedy niemal wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, sprawienie bliskim niezapomnianych gwiazdkowych prezentów jest nie lada wyzwaniem. Dziś każdy gadżet można kupić, nawet bez wychodzenia z domu, a najnowszy model ulubionej torebki dotrze do ciebie w pięć dni nawet z Kanady. Wirtualne witryny przejrzysz o każdej porze dnia i nocy, a jeśli prezent będzie nietrafiony, sklep chętnie wymieni go na inny. Mimo tych wszystkich ułatwień niełatwo dziś o wyjątkowy upominek. Ja od lat dla swoich najbliższych wypiekam ciasteczka. Dostają ich niezbyt dużo, by pozostał niedosyt. Daję im syrop do domowego grzańca, mając pewność, że po całym dniu szusowania na nartach, kiedy wrócą do domu, będą dziękować mi w duchu za ten skromny podarek. Co roku przed świętami wstawiam nalewki, by rozlane do małych butelek układać pod choinką - dla każdego według jego upodobań. Lubię też przygotowywać domową granolę i zastanawiać się później, czy obdarowany schrupał ją na śniadanie w bożonarodzeniowy poranek. Uśmiecham się, kiedy ktoś pyta mnie potem: "Pamiętasz, ostatnio upiekłaś mi takie pyszne pierniczki, czy w tym roku też ich trochę dostanę?".

Reklama

Lista prezentów

Pomarańczówka, buteleczka 250 ml - 8 zł
Korzenna granola, słoiczek 250 g - 13 zł
Syrop do grzanego wina, buteleczka 250 ml - 7 zł
Herbatka z różą, lawendą, kardamonem i różowym pieprzem, torebka 70 g - 12 zł
Rum mandarynkowy z wanilią, słoiczek 250 ml - 12 zł

Pomarańczówka

Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml

Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania

Składniki

  • skórka obrana z 5 pomarańczy (bez albedo, czyli białej warstwy skórki)
  • 500 ml spirytusu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 300 ml wody
  • 200 g jasnego cukru trzcinowego

1. Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.

2. Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.

3. Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.

4. Odstaw na jeden dzień.

5. Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.

Korzenna granola

Korzenną granolę możesz podarować upieczoną przez siebie albo w wersji DIY (ang. Zrób To Sam). Jej składniki ułóż wówczas warstwami w ozdobnym słoju, a do środka włóż także instrukcję jej przygotowania.
Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2 opakowania po 500 g

Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej posiekanej
  • skórka i sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego

1. Płatki, orzechy, nasiona, przyprawę do piernika i sól wymieszaj z kandyzowaną skórką pomarańczową i skórką otartą z pomarańczy.

2. Cukier podgrzej z sokiem z pomarańczy i wymieszaj z olejem.

3. Zalej płynem suche składniki i dokładnie wymieszaj.

4. Wysyp cienką warstwę granoli na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C, mieszając w trakcie pieczenia kilka razy.

6. Pozwól granoli wystygnąć, po czym przełóż ją do szczelnego słoja.

Syrop do grzanego wina

Jeśli sprezentujesz komuś korzenny syrop do grzańca, to możesz mieć pewność, że obdarowany będzie myślał o tobie bardzo ciepło. Szczególnie kiedy w mroźny zimowy wieczór będzie popijać rozgrzewające wino.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2 butelki po 250 ml

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • 200 ml soku z czarnej porzeczki (nie z koncentratu)
  • 200 ml wody
  • 100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 14 goździków
  • 10 łupinek z ziarnami kardamonu zgniecionych w moździerzu
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 200 g cukru

1. Wszystkie składniki wymieszaj w rondelku.

2. Gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu.

3. Przecedź syrop i przelej do wyparzonych butelek. Jedna butelka syropu wystarczy do przygotowania grzańca z jednej butelki czerwonego wytrawnego wina.

Herbatka z różą, lawendą, kardamonem i różowym pieprzem


Domowa mieszanka herbat i ziół to fantastyczny pomysł na kulinarny podarek. Wersja z różą, lawendą, kardamonem i pieprzem jest idealna na zimę. Rozgrzewa, koi i uspokaja.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4 torebki po około 70 g

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 200 g dobrej zielonej herbaty w liściach
  • 2 łyżki suszonych pąków róży
  • łyżka suszonej lawendy
  • 2 łyżki kardamonu w łupinkach zgniecionych w moździerzu
  • 2 łyżki różowego pieprzu

1. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do lnianych woreczków.

2. Przygotowując herbatę, zalewaj mieszankę wodą o temperaturze 75-80 st. C przez 4-5 minut. Aby przygotować filiżankę naparu, potrzebna jest płaska łyżeczka herbaty.

Rum mandarynkowy z wanilią

Aromatyzowany rum dobrze jest przygotować na dwa, trzy tygodnie przed świętami, wówczas będzie najbardziej aromatyczny. Możesz zrobić go z mandarynek, pomarańczy lub cytryn, ale sprawdzą się także brzoskwinie i ananasy.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4 słoiczki po 250 ml

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki

  • 8-10 mandarynek
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżki miodu
  • 400 ml ciemnego rumu

1. Mandarynki wyszoruj i sparz wrzątkiem.

2. Pokrój owoce w plastry i usuń pestki.

3. Plastry mandarynek ułóż w słoiczkach.

4. Do każdego włóż połówkę laski wanilii i wlej łyżkę miodu.

5. Słoiczki uzupełnij rumem i zakręć. Odstaw na 2-3 tygodnie.

Tekst, stylizacja i zdjęcia: Dominika Wójciak

Tekst pochodzi z magazynu

PANI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama