Reklama

Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy

Idealny do porannej kawy.

Składniki

  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 350 ml oleju
  • 1 puszka (40 dag) słodzonego mleka skondensowanego
  • 37,5 dag mąki
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka 2 proc.
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz, bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej - na przemian - porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek.

Reklama

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut. Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy