Waniliowo-kakaowy wieniec marmurkowy
Idealny do porannej kawy.
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć, wytrzeć, z połowy otrzeć skórkę. Mleko skondensowane wymieszać z jajkami, skórką z cytryny oraz cukrem wanilinowym. Dolać olej. Dosypać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao wymieszane z 2 łyżkami mleka. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej - na przemian - porcje jasnego i ciemnego ciasta. Lekko przemieszać, tworząc marmurkowy wzorek.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40-45 minut. Upieczone ciasto studzić około 20 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed pokrojeniem wieniec oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: