Warzywa po azjatycku
Tempeh to świetny zamiennik mięsa, jest jak tofu robiony z soi. Jego orzechowy smak znakomicie współgra z marchwią i groszkiem.

Składniki
- 5 marchwi
- 15 dag strączków młodego groszku
- 2 czerwone papryki
- 35 dag tempeh lub tofu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- świeża bazylia i kolendra do dekoracji
- sól, chili, curry, imbir w proszku, kolendra mielona
1. Warzywa umyć, osączyć, oczyścić. Paprykę pokroić w ukośnie cięte paski, marchewki w długie słupki.
2. Czosnek posiekać, przesmażyć z imbirem, curry, kolendrą i chili, dodać pokrojony tempeh lub tofu. Smażyć 5 min, mieszając. Dodać paprykę, marchew i groszek, smażyć kolejne 5 min. Polać winem i sosem sojowym, ew. doprawić do smaku. Podawać natychmiast, posypane listkami bazylii i kolendry.