Reklama

Warzywa po azjatycku

Tempeh to świetny zamiennik mięsa, jest jak tofu robiony z soi. Jego orzechowy smak znakomicie współgra z marchwią i groszkiem.

Składniki

  • 5 marchwi
  • 15 dag strączków młodego groszku
  • 2 czerwone papryki
  • 35 dag tempeh lub tofu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia i kolendra do dekoracji
  • sól, chili, curry, imbir w proszku, kolendra mielona

1. Warzywa umyć, osączyć, oczyścić. Paprykę pokroić w ukośnie cięte paski, marchewki w długie słupki.

2. Czosnek posiekać, przesmażyć z imbirem, curry, kolendrą i chili, dodać pokrojony tempeh lub tofu. Smażyć 5 min, mieszając. Dodać paprykę, marchew i groszek, smażyć kolejne 5 min. Polać winem i sosem sojowym, ew. doprawić do smaku. Podawać natychmiast, posypane listkami bazylii i kolendry.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy