Warzywne curry
Co powiesz na aromatyczny, sycący i pełnowartościowy obiad? Polecamy przepis na prawdziwie rozgrzewające, wegańskie curry.

Składniki
- cebula – 70 g (¾ sztuki)
- czosnek – 5 g (1 ząbek)
- olej rzepakowy – 40 g (4 łyżki)
- sezam – 10 g (1 łyżka)
- sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- szpinak mrożony – 400 g (2 szklanki)
- ziemniaki – 600 g (9 sztuk)
- imbir – 10 g (2 plastry)
- mleko kokosowe bez cukru – 250 g (1 szklanka)
- cynamon – 5 g (1 łyżeczka)
- pomidory z puszki, krojone – 400 g (2 szklanki)
- chili – 5 g (1 łyżeczka)
- kurkuma – 1 g (1 szczypta)
- kardamon – 1 g (1 szczypta)
- kolendra, suszone liście – 5 g (1 i ¼ łyżeczki)
- czarnuszka – 5 g (1 łyżeczka)
- kmin rzymski (kumin) – 5 g (1 łyżeczka) trawa cytrynowa, surowa – 5 g (1 łyżka)
- tofu naturalne – 400 g (2 opakowania)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać czosnek, wszystkie przyprawy oraz drobno posiekaną trawę cytrynową i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory, po chwili dodać też mleko kokosowe. Dodać rozmrożony szpinak, sos dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziemniaki i tofu pokrojone w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dusić na patelni około 10 minut, następnie doprawić solą, posypać sezamem.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w leczeniu osteoporozy" Hanny Stalińskiej

Zobacz także: