Warzywne curry
Co powiesz na aromatyczny, sycący i pełnowartościowy obiad? Polecamy przepis na prawdziwie rozgrzewające, wegańskie curry.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry. Obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze, nie dłużej niż 3 minuty od momentu wrzenia wody. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na gorący olej, dodać czosnek, wszystkie przyprawy oraz drobno posiekaną trawę cytrynową i smażyć około 5 minut. Następnie dodać pomidory, po chwili dodać też mleko kokosowe. Dodać rozmrożony szpinak, sos dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziemniaki i tofu pokrojone w kostkę. Wszystko delikatnie wymieszać. Dusić na patelni około 10 minut, następnie doprawić solą, posypać sezamem.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w leczeniu osteoporozy" Hanny Stalińskiej
Zobacz także: