Wątróbka z jabłkiem na obiad
Dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki: 40 dag wątróbki wieprzowej, jabłko ze skórką, cebula, pół szklanki mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka majeranku, sól i pieprz, pół szklanki bulionu
Przygotowanie
Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnie wyjmij ją, odsącz z mleka i podsmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju. Odłóż na talerz.
Na patelnię wrzuć pokrojoną w grubsze plasterki cebulę i zeszklij. Ponownie wrzuć wątróbkę i wlej bulion. Całość dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie umyj i osusz jabłko. Przekrój na pół i oczyść z gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wątróbki. Patelnię przykryj i duś wszystko razem jeszcze 5 minut. Podawaj z ziemniaczkami.
04/2016 Na Żywo