Reklama

Wegańskie wiśniowe kruche babeczki

Bez jajek i mleka.

Kruche ciasto:

300 g mąki

150 g wegańskiej margaryny

70 g cukru

½ dojrzałego banana

Szczypta soli

½ szklanki zimnej wody

Nadzienie:

1,5 kg wiśni

100 g mąki

1 łyżeczka cynamonu

Cukier (do smaku)

Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem wody połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania powoli dodawać wodę, aż do uzyskania konsystencji dającej się łatwo rozwałkować.

Podzielić ciasto na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić nią spód formy o średnicy 25 cm albo kilka foremek na babeczki. Z drugiej uformować wałek, spłaszczyć go i wylepić nim boki formy albo foremek.

Reklama

Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C

Wiśnie wydrylować i pokroić na połówki. Dodać pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać.

Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, przykryć resztą ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy