Kruche ciasto:
300 g mąki
150 g wegańskiej margaryny
70 g cukru
½ dojrzałego banana
Szczypta soli
½ szklanki zimnej wody
Nadzienie:
1,5 kg wiśni
100 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
Cukier (do smaku)
Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem wody połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania powoli dodawać wodę, aż do uzyskania konsystencji dającej się łatwo rozwałkować.
Podzielić ciasto na trzy części. Jedną z nich rozwałkować i wylepić nią spód formy o średnicy 25 cm albo kilka foremek na babeczki. Z drugiej uformować wałek, spłaszczyć go i wylepić nim boki formy albo foremek.
Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C
Wiśnie wydrylować i pokroić na połówki. Dodać pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód, przykryć resztą ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180 st. C.