Wegetariański pasztet
Smaczny i zdrowy.
Składniki
- 500 g zielonej soczewicy
- 1,5 l bulionu z warzyw
- 300 g marchwi
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju
- łyżka orzeszków piniowych
- 6 suszonych pomidorów
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól
- 1 granat
- 250 g galaretki z czarnej porzeczki
- 100 ml soku pomarańczowego
- pieprz
- po 500 g brokułów i kalafiorów
- 150 g dżemu morelowego
- 4 łyżki masła
- 80 g parmezanu
- tłuszcz i tarta bułka do wysypania blachy
1. Ugotuj pokrojoną marchew razem z soczewicą w bulionie.
2. Podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj posiekane orzechy, suszone pomidory i jabłko. Kiedy będą miękkie - ostudź.
3. Dodaj pozostałe przyprawy, jajka i bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem i wyrób masę. Przełóż ją do podłużnej foremki i piecz w 200 st. C przez godzinę.
4. Pestki granatu wymieszaj z galaretką i sokiem pomarańczowym, aż zrobi się sos.
5. Podawaj z sosem i ugotowanymi brokułami oraz kalafiorem polanymi masłem.