Wegetariańskie smoothies
Aby zrobić pyszne wegetariańskie smoothies, zmiksuj ze sobą wszystkie składniki - w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Szmaragdowozielone smoothie
Składniki
- wersja słodka
- 1 banan
- 2 kiwi
- 1 cytryna
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml mleka migdałowego lub kokosowego
- wersja wytrawna
- garść świeżych liści szpinaku
- 50 g selera naciowego
- 1/2 cukinii
- 1/2 ogórka
- 1/2 jabłka
- 1/2 banana
- 75 ml wody
- kolendra
- kurkuma
Bursztynowozłote smoothie
Składniki
- wersja słodka
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 1/3 mango
- 1/3 świeżego ananasa
- 1 cytryna
- wersja wytrawna
- 1 awokado
- 1 żółta cukinia
- 1 cytryna
- 1 dojrzałe mango
- 200 ml mleka migdałowego
Przepisy pochodzą z książki "Digestfood" Vanessy Bedjai-Haddad. Wydawnictwo Muza.
Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia.