Węglowodany precz!
Chcesz jeść ze smakiem i zachować szczupłą sylwetkę? Korzystaj z naszych przepisów Low carb.

Mniej kalorii, więcej przyjemności! To, że dbasz o figurę, nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i przejścia na niesmaczne dietetyczne posiłki. Przeciwnie - wśród dań o niskiej zawartości węglowodanów znajdziesz sporo prawdziwych przysmaków, a w niektórych potrawach wystarczy tylko podmienić jeden ze składników, aby uzyskać zaskakujący efekt.
Pizza kalafiorowa z pomidorami
Kto nie lubi aromatycznej gorącej pizzy? Niestety na diecie nisko węglowodanowej nie możemy sobie na nią pozwolić, chyba, że... ciasto zastąpimy spodem na bazie kalafiora!
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Puszka pomidorów
Oregano
1 łyżeczka cukru
Sól pieprz
Kalafior
300 g pomidorów
Zielona cebulka
200 g sera gouda
250 g sera mozzarella
Pół pęczka bazylii
Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem.
Kalafiora podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.
Pomidory pokroić w plasterki, zieloną cebulkę posiekać. Goudę utrzeć, mozzarellę pokroić w plastry.
Na spody: Kalafiora utrzeć, zmieszać z serem gouda.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i formować na nich spody do pizzy. Piec kolejno w 225 st. C przez 10 minut. Nakładać przygotowane dodatki i piec jeszcze 12 minut. Posypać posiekaną bazylią
Azjatycki tatar

W PRL-u był jedna z popularniejszych zakąsek. Czas, aby poznać inną wersję tego znanego na całym świecie dania!
Składniki:
1 łyżka sezamu
Szczypior (2 szt.)
Chili
Pół pęczka szczypiorku
20 g marynowanego imbiru
400 g mięsa wołowego na tatara
Łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka wytrawnej sherry
4-5 łyżek sosu sojowego
Sól, pieprz
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szczypior, chili, szczypiorek i imbir drobno pokroić. Wszystkie przygotowane składniki zmieszać ze zmielonym mięsem. Doprawić sosem sojowym, sosem chili, olejem i sherry.

Gulasz irlandzki
Tym razem wersja bez ziemniaków!
Składniki:
400 g marchewki
400 g pasternaku
2 łodygi selera naciowego
3 gałązki świeżego tymianku
250 g cebuli
1 kg wołowiny
Sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
33 cl piwa Guinness (extra Stout)
0,5 l bulionu
Warzywa pokroić w kostkę. Mięso w ok. 5 cm kawałki. Mięso przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.