Węglowodany precz!
Chcesz jeść ze smakiem i zachować szczupłą sylwetkę? Korzystaj z naszych przepisów Low carb.
Mniej kalorii, więcej przyjemności! To, że dbasz o figurę, nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i przejścia na niesmaczne dietetyczne posiłki. Przeciwnie - wśród dań o niskiej zawartości węglowodanów znajdziesz sporo prawdziwych przysmaków, a w niektórych potrawach wystarczy tylko podmienić jeden ze składników, aby uzyskać zaskakujący efekt.
Kto nie lubi aromatycznej gorącej pizzy? Niestety na diecie nisko węglowodanowej nie możemy sobie na nią pozwolić, chyba, że... ciasto zastąpimy spodem na bazie kalafiora!
Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Puszka pomidorów
Oregano
1 łyżeczka cukru
Sól pieprz
Kalafior
300 g pomidorów
Zielona cebulka
200 g sera gouda
250 g sera mozzarella
Pół pęczka bazylii
Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem.
Kalafiora podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.
Pomidory pokroić w plasterki, zieloną cebulkę posiekać. Goudę utrzeć, mozzarellę pokroić w plastry.
Na spody: Kalafiora utrzeć, zmieszać z serem gouda.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i formować na nich spody do pizzy. Piec kolejno w 225 st. C przez 10 minut. Nakładać przygotowane dodatki i piec jeszcze 12 minut. Posypać posiekaną bazylią
W PRL-u był jedna z popularniejszych zakąsek. Czas, aby poznać inną wersję tego znanego na całym świecie dania!
Składniki:
1 łyżka sezamu
Szczypior (2 szt.)
Chili
Pół pęczka szczypiorku
20 g marynowanego imbiru
400 g mięsa wołowego na tatara
Łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka wytrawnej sherry
4-5 łyżek sosu sojowego
Sól, pieprz
Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szczypior, chili, szczypiorek i imbir drobno pokroić. Wszystkie przygotowane składniki zmieszać ze zmielonym mięsem. Doprawić sosem sojowym, sosem chili, olejem i sherry.
Tym razem wersja bez ziemniaków!
Składniki:
400 g marchewki
400 g pasternaku
2 łodygi selera naciowego
3 gałązki świeżego tymianku
250 g cebuli
1 kg wołowiny
Sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
33 cl piwa Guinness (extra Stout)
0,5 l bulionu
Warzywa pokroić w kostkę. Mięso w ok. 5 cm kawałki. Mięso przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.