Wiosenna zupa z rzodkiewką
W kuchni Ewa Wachowicz uwielbia sezonowość, więc gdy tylko pojawią się nowalijki, wykorzystuje te młode warzywa na wiele różnych sposobów. Tym razem przepis na zupę z rzodkiewką.
Składniki
- 1 l wywaru drobiowego
- 2 ziemniaki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki śmietany
- 3 łyżki serka homogenizowanego
- pieprz
- pęczek koperku do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło. Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażyć. Wlać wywar, przykryć i ugotować. Dorzucić pokrojone w plastry rzodkiewki i pod przykryciem gotować jeszcze przez 10 minut.
Serek dodać do śmietany. Wymieszać. Zahartować gorącą zupą i przelać do garnka. Zagotować. Pod koniec przyprawić pieprzem.
Podawać w kubku. Udekorować koperkiem.
Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.
Zobacz także: