Reklama

Włoskie desery

W słodkim świecie włoskich deserów.

Tiramisu

Składniki:

3 żółtka

150 g cukru

150 ml likieru amaretto

500 g mascarpone

200 g śmietany kremówki

250 ml świeżo parzonej kawy espresso

200 g biszkoptów

2 łyżki kakao

 Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mascarpone. Śmietanę ubić i wmieszać do kremu. Kawę zmieszać z likierem. 100 g biszkoptów zanurzać (szybko, aby nie nasiąkły za bardzo) w kawie i układać na spodzie formy, nałożyć połowę kremu, oprószyć łyżką kakao. Nałożyć kolejną warstwę biszkoptów (również zanurzanych w kawie), a następnie resztę kremu. Wyrównać krem, oprószyć kakao. Wstawić na noc do lodówki.

Reklama

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Panna cotta z jeżynami

Składniki na 4 porcje:

3 płaty żelatyny

laska wanilii

750 g śmietany kremówki

100 g cukru

200 g jeżyn

Żelatynę namaczać w zimnej wodzie 10 minut. Laskę wanilii rozciąć, wybrać miąższ. 200 g śmietany, laskę i miąższ z wanilii oraz cukier podgrzewać w rondelku. Żelatynę odcisnąć i dodać. 550 g śmietany umieścić w misce, wymieszać z waniliową śmietanką. 4 foremki (po ok. 200 ml) wypłukać zimną wodą i nałożyć do nich przygotowany krem. Odstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki. Połowę jeżyn zmiksować i przetrzeć przez sito, zmieszać z całymi owocami. Foremki zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie i uwolnić desery. Podawać z owocami.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Cassata Siciliana

Składniki na 12 porcji:

4 jajka

400 g cukru

2 opakowania cukru waniliowego

szczypta soli

75 g mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

25 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonych migdałów bez skórki

150 g gorzkiej czekolady

50 g orzeszków pistacjowych

150 g owoców kandyzowanych

9 listków żelatyny

500 g śmietany

750 g sera ricotta

4 łyżki likieru Maraschino

Na ciasto biszkoptowe: jajka rozdzielić. Białko ubić na sztywną pianę dodając 100 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Dodać żółtko i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną zmieszać razem. Porcjami przesiewać do masy, cały czas mieszając. Dodać mielone migdały. Dno okrągłej formy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.

Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 25 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasto można przykryć.

Ciasto wyjąć, uwolnić z formy, pozostawić do ostudzenia. Ciasto przekroić. Górną część pokroić na 8 kawałków (jak tort). Głęboką kulistą miskę (średnica 26 cm - mierzona przy górnej krawędzi) wyłożyć folią spożywczą. Kawałki biszkoptu układać w misce szpicami do dołu.
Czekoladę, pistacje, i owoce kandyzowane grubo pokroić.
125 ml wody i 300 g cukru zagotować w rondelku i gotować przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Syrop zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Śmietanę mocno ubić.

Ser riccota włożyć do miski i wyrobić na gładką masę przy pomocy robota kuchennego. Dodać syrop i likier. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w małym rondelku na słabym ogniu. Stopniowo wmieszać kilka łyżek sera, następnie żelatynę z serem dodać do pozostałej masy i dobrze wymieszać.

Nieco bakalii i czekolady odłożyć do dekoracji, pozostałe dodać do masy.

Powstały krem odstawić na 4-6 minut w zimne miejsce, a kiedy zacznie tężeć, stopniowo wmieszać bitą śmietanę.

Krem nałożyć do miski z biszkoptami i przykryć pozostałym blatem ciasta. Odstawić na noc w zimne miejsce. Ostrożnie wyjąć z miski, zdjąć folię.

250 g śmietany mocno ubić dodając paczkę cukru waniliowego. Śmietanę rozsmarować na torcie. Dekorować bakaliami i czekoladą.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Ricotta z malinami i miodem

Składniki na 4 porcje:

40 g migdałów (bez skórki)

40 g cukru

250 g sera ricotta

2 żółtka

50 g cukru pudru

4 łyżki słodkiego wina

4 łyżki płynnego miodu

1 łyżka soku z cytryny

skórka starta z połówki cytryny i z połówki pomarańczy

200 g śmietany

paczka cukru waniliowego

400 g malin

1 łyżka brązowego cukru

olej, folia aluminiowa

ewentualnie melisa do dekoracji

Migdały grubo posiekać. Cukier rozpuścić na patelni (karmelizować, ale nie dopuścić, aby stał się brązowy). Dodać migdały. Masę rozsmarować na lekko naoliwionej folii aluminiowej. Odstawić do ostygnięcia.

Ser dobrze osączyć na sicie. Żółtka z cukrem pudrem ubić przy pomocy robota kuchennego na gęstą masę.

Ser, 3 łyżki wina, 4 łyżki miodu, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy wyrobić za pomocą robota kuchennego, zmieszać z masą z żółtek. Śmietanę mocno ubić, stopniowo dodawać cukier waniliowy. Śmietanę wmieszać do masy serowej. 150 g malin, resztę wina i brązowy cukier zmiksować i przetrzeć przez sito, zmieszać z pozostałymi malinami.

Krokant migdałowy pokruszyć. Krem nakładać do salaterek, polewać malinowym puree i pozostałym miodem, posypać migdałowym krokantem. Można dekorować melisą.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić pod

czas pieczenia ciasta


Sorbet melonowy z bazylią

Składniki na 4-6 porcji:

200 ml soku z białych winogron

125 g cukru

1 łyżka miodu

sok z jednej cytryny

1,5 melona

pęczek bazylii

Sok z winogron, cukier, miód i sok z cytryny zagotować. Melona przeciąć, pestki wyjąć łyżeczką i włożyć do syropu. Odstawić do ostygnięcia. Syrop przecedzić przez sito.

Z 2 połówek melona wyciąć kulki. Pozostały miąższ i połówkę melona obrać ze skórki. Listki bazylii posiekać (odłożyć kilka do dekoracji). Miąższ melona, syrop i bazylię zmiksować, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok 6 godzin.

Co 15 - 30 minut masę zamieszać widelcem. Melonowe kulki rozłożyć do szklaneczek. Nakładać sorbet. Dekorować bazylią.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Zabajone z owocami

Składniki na 4 porcje:

100 g malin

100 g czarnych jagód

100 g czerwonych porzeczek

4 żółtka

80 g cukru

3 łyżki wina Marsala

melisa do dekoracji

Żółtka z 80 g cukru roztrzepać w stalowej miseczce, dodać wino i ubijać w gorącej kąpieli, aż masa stanie się gęsta. Krem nakładać do salaterek, dodać owoce. Dekorować listkami melisy.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Semifreddo z sosem z owoców leśnych

Składniki na 4 porcje:

50 g migdałów

2 jajka

1 żółtko

125 g cukru

2 łyżki likieru Amaretto

250 g śmietany

150 g Creme fraîche

500 g owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)

laska wanilii

melisa do dekoracji

Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć, odstawić do ostygnięcia. Jajka, żółtko i 75 g cukru ubijać przez 10 minut podgrzewając (w kąpieli wodnej). Stopniowo dolewać likier. Następnie krem ubijać na zimno. (np. naczynie z kremem wstawić do miski z zimną wodą lub pokruszonym lodem). Śmietanę mocno ubić. Creme fraîche i śmietanę wmieszać do kremu. Dodać migdały.
Prostokątną formę przepłukać zimną wodą, nałożyć krem i wstawić na noc do zamrażalnika.
Wanilię rozciąć, wyskrobać miąższ. Trzy czwarte owoców, miąższ z wanilii i skórkę, 50 g cukru włożyć do rondelka i zagotować. Gotować ok. 5 minut.
 Wyjąć skórkę z wanilii, a sos przetrzeć przez sito. Wmieszać pozostałe owoce.
Formę z lodami krótko ogrzać w gorącej wodzie, zawartość wybić na deskę i pokroić na 8 plastrów. Nakładać na talerzyki, polewać sosem. Dekorować melisą.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta










Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy