Wołowina z sosem grzybowym
Czas na prawdziwy rarytas- rozpływającą się w ustach wołowinę w sosie grzybowo-piwnym.
Składniki
- 4 kg wołowiny na pieczeń
do pieczenia
- 100 g słoniny
- 4 cebule
- 2 marchewki
- ½ selera
- ½ l wywaru jarzynowego
- ½ kg prawdziwków
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 125 ml piwa pszenicznego
- 300 ml śmietanki
na zalewę
- 2 l octu
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 goździki
Przepis pochodzi z 344. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Ocet wlać do garnka, postawić na kuchence. Posolić, przyprawić jałowcem, kolendrą, zielem angielskim, liściem laurowym i goździkami. Przykryć i zagotować. Odstawić do wystudzenia.
Mięso zawinąć w folię spożywczą i mocno rozbić drewnianym wałkiem. Odwinąć, przełożyć do rondla, zalać marynatą i odstawić do lodówki na 2 dni. W tym czasie odwrócić kilka razy na drugą stronę.
Brytfankę wyłożyć plastrami słoniny. W tak przygotowanym naczyniu ułożyć zamarynowane mięso. Dorzucić pokrojone warzywa. Podlać wywarem jarzynowym. Przykryć i dusić do miękkości na wolnym ogniu (można upiec w piekarniku).Wołowinę przełożyć na półmisek. Udekorować warzywami, z którymi się dusiła. Podawać z sosem grzybowym i musztardą z owoców.
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni roztopić masło. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Posolić, wymieszać i smażyć przez chwilę. Podlać piwem, odparować. Wlać śmietanę, wymieszać i zredukować. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.