Zalewajka na białej kiełbasie

Jak Wielkanoc, to nie tylko biały barszcz! Polecamy wariacje na temat wielkanocnej zupy, czyli prosty przepis na zalewajkę na białej kiełbasie.

Zalewajka na białej kiełbasie
Zalewajka na białej kiełbasiePolsat

Składniki

  • 1 opakowanie kiełbasy białej
  • 100 g kurek mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 l wywaru na wędzonce
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • sól
  • pieprz

Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.

Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.