Zalewajka na białej kiełbasie
Jak Wielkanoc, to nie tylko biały barszcz! Polecamy wariacje na temat wielkanocnej zupy, czyli prosty przepis na zalewajkę na białej kiełbasie.

Składniki
- 1 opakowanie kiełbasy białej
- 100 g kurek mrożonych
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
- 1 l wywaru na wędzonce
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 szklanka zakwasu na żur
- sól
- pieprz
Przepis pochodzi z 327. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokroić w plasterki. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekaną cebulę. Gdy się zezłoci, dodać rozmrożone grzyby. Wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
Przełożyć do garnka. Wlać wywar z wędzonki, przyprawić majerankiem. Dodać zakwas - tylko klarowny płyn, bez osadu. Zagotować. Można przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z jajkami przepiórczymi, chrzanem i kwaśną śmietaną.