Zapiekanka po szwedzku

Upieczesz ją w trzydzieści minut. Goście będą zachwyceni.

Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano
Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • kilka płatów papryki konserwowej
  • garść natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 10 dag tartego sera
  • sól i pieprz
  • łyżka przyprawy do gyrosa
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, przekrój na pół, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby były półmiękkie.

Pierś z kurczaka opłucz i również ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy gyros.

Przestudzone ziemniaki i pierś pokrój w kosteczkę i dokładnie wymieszaj.

Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i równo rozłóż.

Do miseczki wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem i śmietaną, wymieszaj i dodaj starty ser, paprykę konserwową pokrojoną w kosteczkę i natkę pietruszki. Całość przełóż do naczynia z ziemniakami. Piecz 30 minut i w temp. 180°C.

Zobacz także: 

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas