Zapiekanka po szwedzku
Upieczesz ją w trzydzieści minut. Goście będą zachwyceni.
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, przekrój na pół, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby były półmiękkie.
Pierś z kurczaka opłucz i również ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy gyros.
Przestudzone ziemniaki i pierś pokrój w kosteczkę i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i równo rozłóż.
Do miseczki wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem i śmietaną, wymieszaj i dodaj starty ser, paprykę konserwową pokrojoną w kosteczkę i natkę pietruszki. Całość przełóż do naczynia z ziemniakami. Piecz 30 minut i w temp. 180°C.
Zobacz także: