Zapiekanka po szwedzku
Upieczesz ją w trzydzieści minut. Goście będą zachwyceni.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 50 dag piersi z kurczaka
- kilka płatów papryki konserwowej
- garść natki pietruszki
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 10 dag tartego sera
- sól i pieprz
- łyżka przyprawy do gyrosa
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, przekrój na pół, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, tak żeby były półmiękkie.
Pierś z kurczaka opłucz i również ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy gyros.
Przestudzone ziemniaki i pierś pokrój w kosteczkę i dokładnie wymieszaj.
Na patelnię wlej olej i podsmaż ziemniaki razem z filetem i posiekanym czosnkiem na rumiano. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i równo rozłóż.
Do miseczki wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem i śmietaną, wymieszaj i dodaj starty ser, paprykę konserwową pokrojoną w kosteczkę i natkę pietruszki. Całość przełóż do naczynia z ziemniakami. Piecz 30 minut i w temp. 180°C.
Zobacz także: