Zapiekanka warzywna z bulgurem
To jedna ze zdrowszych wersji zapiekanek.
1. Trochę rozmarynu i tymianku odłożyć do dekoracji, od pozostałych gałązek oderwać igiełki i listki, drobno je posiekać. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuł podzielić na różyczki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki.
2. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i zioła. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dołożyć kaszę, pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Przełożyć do niego kaszę z warzywami. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut. Zapiekankę udekorować odłożonymi ziołami.
Zobacz także: