Reklama

Zapiekanka warzywna z bulgurem

To jedna ze zdrowszych wersji zapiekanek.

Składniki

  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 gałązek tymianku
  • 2 cebule
  • 1 mały brokuł
  • 3 marchewki (250 g)
  • 250 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 200 g sera feta
  • 500 ml bulionu warzywnego (z kostki)
  • masło do posmarowania formy

1. Trochę rozmarynu i tymianku odłożyć do dekoracji, od pozostałych gałązek oderwać igiełki i listki, drobno je posiekać. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuł podzielić na różyczki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. 

2. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i zioła. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dołożyć kaszę, pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. 

3. Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Przełożyć do niego kaszę z warzywami. Wierzch posypać pokruszoną fetą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 20 minut. Zapiekankę udekorować odłożonymi ziołami.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy