Zapiekanka z kawałkami kurczaka
Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i miąższem dyniowym. Idealna na weekendowy obiad dla całej rodziny.
Składniki
- filet z kurczaka
- 75 dag miąższu dyni
- cebula
- 4 łyżki masła
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 10 dag zielonych oliwek
- 4 pomidory
- 3 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, rozmaryn)
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
- 2 łyżki smalcu
- olej
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
2. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj kawałki dyni i przypraw solą oraz pieprzem. Połącz z kurczakiem i wlej 2 szklanki wody oraz mleko. Wszystko razem zagotuj. Dołóż smalec, a dla złagodzenia smaku resztę masła i połowę sera.
3. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich pestki, zaś miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw olejem, octem, solą i pieprzem.
4. Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej sos pomidorowy.
5. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: