Zapiekanka z kawałkami kurczaka
Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i miąższem dyniowym. Idealna na weekendowy obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na oleju.
2. W garnku rozgrzej połowę masła i podsmaż na nim posiekaną cebulę. Dodaj kawałki dyni i przypraw solą oraz pieprzem. Połącz z kurczakiem i wlej 2 szklanki wody oraz mleko. Wszystko razem zagotuj. Dołóż smalec, a dla złagodzenia smaku resztę masła i połowę sera.
3. Pomidory umyj i podziel na ćwiartki. Wyjmij z nich pestki, zaś miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj je w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekanymi ziołami. Sos dopraw olejem, octem, solą i pieprzem.
4. Dyniową masę wlej do wysmarowanej formy. Wygładź powierzchnię. Rozłóż na niej sos pomidorowy.
5. Zapiekaj przez ok. 20 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: