Miodowe przepisy Ewy Wachowicz. Ciasto znika z blachy w moment
Miód to dla mnie nie tylko słodki dodatek, ale prawdziwy skarb natury. W mojej kuchni zawsze mam słoik miodu, którego używam na co dzień zamiast cukru. Kromka domowego chleba z masłem i tym "smarowidłem" to najlepsze śniadanie! Można go jednak wykorzystać na wiele różnych sposobów. Poniżej garść sprawdzonych przepisów.

Spis treści:
- Camembert z miodem - przepis Ewy Wachowicz
- Carpaccio buraczane z miodem - przepis Ewy Wachowicz
- Polędwiczki z miodem - przepis Ewy Wachowicz
- Ciasto miodowe - przepis Ewy Wachowicz
Miód jest w Polsce bardzo popularny. Polskie miody cieszą się dużą renomą dzięki wysokiej jakości jak i różnorodności.
Najpopularniejsze to miód lipowy o delikatnym, kwiatowym smaku oraz miód gryczany, który wyróżnia się intensywnym, lekko korzennym aromatem i ciemnym kolorem. Bardzo chętnie wybierany jest także miód wielokwiatowy, który ma uniwersalny smak i pochodzi z nektaru różnych kwiatów. Warto też wspomnieć o miodzie rzepakowym, jasnym i łagodnym, oraz miodzie spadziowym, charakteryzującym się ciemną barwą i bogactwem składników odżywczych.
Miód to nie tylko słodycz, ale też właściwości odżywcze. Jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia odporność i ma działanie przeciwzapalne. Zawiera witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które wspomagają nasz organizm na wiele sposobów.
Camembert z miodem - przepis Ewy Wachowicz
Czy łączyliście kiedyś ser camembert z miodem? Jeśli nie znacie takiej fuzji, to poniżej przepis. Może to być ciekawa przystawka, a nawet lekkie danie lunchowe.

Składniki:
- 1 ser camembert
- roszponka
- kiść białych winogron bezpestkowych
- garść orzechów włoskich
- figi w syropie
- 4 figi
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- rozmaryn
Opis przygotowania:
- Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy.
- Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości.
- Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej - skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem.
Carpaccio buraczane z miodem - przepis Ewy Wachowicz
Jeśli lubicie carpaccio warzywne, to na pewno posmakuje wam takie z buraków wzbogacone miodem.

Składniki:
- 3 buraki
- 1 garść rukoli
- 1 garść szczypiorku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty kuminu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać.
- Na talerzu położyć rukolę, na nią buraczki - pokrojone na cienkie jak pergamin plastry (na szatkownicy do ogórków).
- Czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
- Dodać miód i kumin, wymieszać.
- Wlać ocet, następnie olej.
- Przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
- Sos przelać na buraczki.
- Przykryć folią i schłodzić w lodówce (przez minimum 2 godziny).
- Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Polędwiczki z miodem - przepis Ewy Wachowicz
Miód pasuje też do mięsa. Poniżej przepis na polędwiczki z jego dodatkiem.

Składniki:
- 4 polędwiczki wieprzowe
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- świeży tymianek
Marynata:
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki miodu płynnego
Sos:
- 1 szklanka miodu pitnego
- ¾ szklanki śmietany
- 1 łyżka musztardy
Opis przygotowania:
- Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek i tymianek wymieszać ze sobą i przyprawić nimi mięso.
- Musztardę przełożyć do miski i dolać miód, wymieszać. W zależności od rodzaju użytej musztardy otrzymamy różne potrawy. Jeśli bardziej lubimy mięso na słodką nutę, to można dodać krem z gorczycy z miodem. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak, użyjmy musztardy Dijon (można też pomieszać je ze sobą). Przyprawione polędwiczki posmarować musztardową marynatą, przełożyć do miski i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mięso można zamarynować dzień wcześniej).
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Polędwiczki wyjąć (trzymać je w cieple!) a na patelnię wlać śmietanę. Na dużym ogniu odparować do momentu, aż sos się zagęści. Pod koniec dodać łyżkę musztardy (w trakcie długiego gotowania traci na smaku i ostrości).
- Polędwiczki pokroić na plastry i polać sosem - idealnie smakują z kopytkami. Można też z powrotem włożyć mięso do sosu, by się podgrzało.
Ciasto miodowe - przepis Ewy Wachowicz
Najczęściej wykorzystujemy miód do słodkich wypieków. Poniżej przepis na pyszne ciasto miodowe!

Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
- ¾ szklanki miodu
- 2¾ szklanki mąki
- 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki purée z dyni
Dekoracja:
- cukier
- garść orzechów włoskich
- garść zmielonych orzechów włoskich
Krem śmietankowy:
- 1 l śmietany 36%
- ½ szklanki cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
Poncz:
- 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
- Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować.
- Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponczować wodą z miodem i sokiem z cytryny.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić.
- Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować.
- Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki.
- Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
- Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami.
Miody są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Warto korzystać z ich dobrodziejstw na co dzień, eksperymentując z różnymi przepisami. Zachęcam do odkrywania nowych smaków i możliwości, które oferuje ten wyjątkowy produkt.