Miodowe przepisy Ewy Wachowicz. Ciasto znika z blachy w moment

Miodowe przepisy Ewy Wachowicz. Ciasto znika z blachy w moment
Miodowe przepisy Ewy Wachowicz. Ciasto znika z blachy w momentArchiwum autora

Spis treści:

  1. Camembert z miodem - przepis Ewy Wachowicz
  2. Carpaccio buraczane z miodem - przepis Ewy Wachowicz
  3. Polędwiczki z miodem - przepis Ewy Wachowicz
  4. Ciasto miodowe - przepis Ewy Wachowicz

Zobacz również:

Camembert z miodem - przepis Ewy Wachowicz

Camembert z miodem - przepis Ewy Wachowicz
Camembert z miodem - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 1 ser camembert
  • roszponka
  • kiść białych winogron bezpestkowych
  • garść orzechów włoskich
  • figi w syropie
  • 4 figi
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • rozmaryn
  1. Roszponkę ułożyć na dwóch płaskich talerzach, dodać przekrojone na pół winogrona i pokruszone orzechy.
  2. Na patelni rozpuścić miód, wlać ocet jabłkowy i oliwę. Dodać igiełki rozmarynu. Figi pokroić na ćwiartki i włożyć do syropu. Dusić do miękkości.
  3. Ser przekroić wzdłuż na dwa krążki, położyć na rozgrzanej patelni grillowej - skórką do dołu. Zapiekać, aż zacznie się topić. Umieścić na roszponce. Dookoła ułożyć figi i polać powstałym syropem.

Carpaccio buraczane z miodem - przepis Ewy Wachowicz

Plasterki buraka ułożone w okrąg na talerzu, posypane pokruszoną fetą, pestkami dyni i świeżą rukolą, obok widoczne zioła oraz sztućce na białym stole z różowo-białą serwetką.
Carpaccio buraczane z miodem - przepis Ewy WachowiczBozena Pisarska123RF/PICSEL
  • 3 buraki
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść szczypiorku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty kuminu
  • sól
  • pieprz
  1. Buraki ugotować w łupinach, wystudzić i obrać.
  2. Na talerzu położyć rukolę, na nią buraczki - pokrojone na cienkie jak pergamin plastry (na szatkownicy do ogórków).
  3. Czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą.
  4. Dodać miód i kumin, wymieszać.
  5. Wlać ocet, następnie olej.
  6. Przyprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Sos przelać na buraczki.
  8. Przykryć folią i schłodzić w lodówce (przez minimum 2 godziny).
  9. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz również:

    Polędwiczki z miodem - przepis Ewy Wachowicz

    Polędwiczki z miodem - przepis Ewy Wachowicz
    Polędwiczki z miodem - przepis Ewy WachowiczPhotographer: RAFAL ZIETARAArchiwum autora
    • 4 polędwiczki wieprzowe
    • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżka tymianku
    • sól
    • pieprz
    • świeży tymianek
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 2 łyżki musztardy Dijon
    • 4 łyżki miodu płynnego
    • 1 szklanka miodu pitnego
    • ¾ szklanki śmietany
    • 1 łyżka musztardy
    1. Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Majeranek i tymianek wymieszać ze sobą i przyprawić nimi mięso.
    2. Musztardę przełożyć do miski i dolać miód, wymieszać. W zależności od rodzaju użytej musztardy otrzymamy różne potrawy. Jeśli bardziej lubimy mięso na słodką nutę, to można dodać krem z gorczycy z miodem. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak, użyjmy musztardy Dijon (można też pomieszać je ze sobą). Przyprawione polędwiczki posmarować musztardową marynatą, przełożyć do miski i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (mięso można zamarynować dzień wcześniej).
    3. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać miodem pitnym i dusić pod przykryciem do miękkości.
    4. Polędwiczki wyjąć (trzymać je w cieple!) a na patelnię wlać śmietanę. Na dużym ogniu odparować do momentu, aż sos się zagęści. Pod koniec dodać łyżkę musztardy (w trakcie długiego gotowania traci na smaku i ostrości).
    5. Polędwiczki pokroić na plastry i polać sosem - idealnie smakują z kopytkami. Można też z powrotem włożyć mięso do sosu, by się podgrzało.

    Zobacz również:

      Ciasto miodowe - przepis Ewy Wachowicz

      Ciasto miodowe - przepis Ewy Wachowicz
      Ciasto miodowe - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
      • 4 jajka
      • ½ szklanki cukru
      • ¾ szklanki oleju
      • ¾ szklanki miodu
      • 2¾ szklanki mąki
      • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
      • ¾ szklanki purée z dyni
      • cukier
      • garść orzechów włoskich
      • garść zmielonych orzechów włoskich
      • 1 l śmietany 36%
      • ½ szklanki cukru pudru
      • skórka otarta z cytryny
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
      • 1 łyżka miodu
      • 1 łyżka soku z cytryny
      1. Jajka wybić do miski, wsypać cukier, zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wlać olej i miód. Zmiksować.
      2. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dorzucić purée z dyni (wcześniej wystarczy ją wyczyścić, pokroić, upiec w piekarniku i rozdrobnić blenderem). Zmiksować i przełożyć do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
      3. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 50 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić wzdłuż na pół. Naponczować wodą z miodem i sokiem z cytryny.
      4. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Odstawić. Śmietanę ubić. Posłodzić.
      5. Uperfumować skórką cytrynową. Wlać żelatynę i sok z cytryny. Zmiksować.
      6. Większą część masy nałożyć na dolny placek, rozsmarować, przykryć wierzchem i nałożyć resztę masy. Równo rozprowadzić. Masą pokryć też boki ciasta. Wstawić do lodówki.
      7. Na suchej patelni roztopić cukier. Wrzucić orzechy. Wymieszać. Gdy pokryją się karmelem, przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do wystudzenia.
      8. Schłodzone ciasto udekorować orzechami w karmelu. Boki pokryć mielonymi orzechami.
      "Ewa gotuje": Ciasto czekoladowe z wiśniamiPolsat