Zapiekanka z młodą cukinią

Pożywne danie bez mięsa? To proste!

Do zapiekanki pasuje także tymianek lub natka pietruszki.z
Do zapiekanki pasuje także tymianek lub natka pietruszki.z123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 300-400 g drobnej cukinii
  • 120 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 100 ml śmietany 18%
  • jajko
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki podobne jak ziemniaki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim gotowane ziemniaki i posypujemy solą oraz szczypiorkiem. Na warstwę ziemniaków wykładamy podmsażoną cukinię z cebulą i równomiernie rozprowadzamy.

3. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz starty żółty ser i ponownie mieszamy. Sosem polewamy warzywa. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut. Posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz także:

Placki ziemniaczane z cukiniąStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas