Zapiekanka z młodą cukinią
Pożywne danie bez mięsa? To proste!
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 5 mm. Obgotowujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plasterki podobne jak ziemniaki. Cebulę szklimy na oleju, dodajemy cukinię i chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, układamy w nim gotowane ziemniaki i posypujemy solą oraz szczypiorkiem. Na warstwę ziemniaków wykładamy podmsażoną cukinię z cebulą i równomiernie rozprowadzamy.
3. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz starty żółty ser i ponownie mieszamy. Sosem polewamy warzywa. Pieczemy w 180°C ok. 30 minut. Posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także: