Zapiekany łosoś z ziemniakami i szpinakiem
Składniki
- 600 g filetów łososia
- 500 g ziemniaków
- 700 g dużych liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- 2 czerwone cebule
- 200 ml bulionu warzywnego
- 30 g mąki
- 200 ml mleka
- 150 g twarożku o smaku chrzanu
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie
1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w łódeczki. Wrzuć do osolonego wrzątku na około 10 min. Umyj szpinak i pozostaw na sicie. Obierz ząbek czosnku i drobno go posiekaj.
2. Rozpuść połowę masła w rondlu. Podsmaż krótko czosnek, dodaj pokrojoną w krążki cebulę i szpinak. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Posmaruj naczynie żaroodporne resztką masła. Przełóż do niego warzywa i ziemniaki.
4. Umyj i oczyść łososia. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu.
5. Wlej mleko i bulion, dodaj twarożek. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut.