Zdrowa alternatywa: Spaghetti z cukinii

W kuchni Italii dominują makarony, potrawy mączne, świeże warzywa oraz pachnące zioła. Zwykły makaron mączny można zastąpić zdrowszą opcją- makaronem z cukinii.

Spaghetti z cukinii
Spaghetti z cukinii123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • po ½ łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • starty ser, np. mozzarella lub parmezan

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj, osusz. Używając temperówki spiralnej lub obieraczki do warzyw, potnij je na bardzo cienkie paseczki (jak makaron). Cukinię możesz podgotować na parze, zblanszować we wrzątku lub podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną cebulę, mieszając, smaż, aż stanie się szklista. Dodaj mięso, mieszając, i smaż, aż zbrązowieje. Dołóż pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Duś ok. 10 min. Dopraw do smaku. Podawaj z makaronem z cukinii. Posyp startym serem.

Zobacz także:

Spaghetti carbonaraStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas