Żeberka z tymiankiem
Mięso można przygotowywać na wiele sposobów.
Składniki
- 1,5 kg żeberek
- słoik dżemu pomarańczowego
- szklanka ostrego keczupu
- kilka gałązek tymianku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- olej
Przygotowanie:
Żeberka oczyść i podziel. Cebulę i tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
Przygotuj marynatę. W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj dżem, keczup i tymianek. Odstaw do wystudzenia.
Żeberka podsmaż na złoty kolor, oprósz solą i pieprzem. Włóż do marynaty i wstaw na godzinę do lodówki.
Mięso ułóż w brytfance, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. do 200 °C około 60 minut.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i miksem sałat.
Zobacz także: