Zrazy po litewsku
Składniki
- 1 kg wołowiny na zrazy
- 2 cebule
- garstka suszonych prawdziwków
- 50 g wędzonego boczku
- 1/2 szklanki pokruszonego ciemnego chleba
- jajo
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- smalec, masło klarowane
- mąka
- 2 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek włókien, lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą. Obrane cebule i boczek siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy cebulę, grzyby oraz boczek. Dodajemy pokruszony ciemny chleb, jajo, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, zostawiamy do przestudzenia. Porcje farszu wykładamy na plastry mięsa, zwijamy, obwiązujemy sznurkiem. Każdy zraz obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy zrazy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos zaprawiamy łyżką mąki, by lekko zgęstniał. Ze zrazów zdejmujemy sznurki. Podajemy polane sosem z kaszą gryczaną lub pęczakiem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty. Do dania pasują także zasmażane buraczki.
Zobacz także: