Reklama

Reklama

Zrazy zapiekane w chlebie

Odświętne i oryginalne.

Składniki:

750 g rumsztyku
150 g schabu
okrągły bochenek chleba razowego
3 cebule
jajko
2 łyżki mąki
100 g masła
200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
200 ml śmietany 22%
sól, pieprz

Z chleba odkrój wierzch. Miąższ wydrąż, 150 g pokrusz i odłóż.
Mięso umyj i osusz. Kawałek wołowiny (około 100 g) odłóż. Resztę pokrój na półtoracentymetrowe plastry. Rozbij je i dopraw pieprzem.
Cebule obierz i posiekaj.
Schab i odkrojony kawałek wołowiny zmiel, wymieszaj z połową cebuli, 1/3 pokruszonego chleba i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Rozbite płaty mięsa posmaruj farszem, zroluj i zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące i usmaż na maśle na złoty kolor. Przełóż do garnka, podlej bulionem.
Dodaj pozostałą cebulę i pokruszony chleb. Duś na małym ogniu półtorej godziny. Wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.
Zrazy z sosem przełóż do wydrążonego bochenka chleba, przykryj wierzchem.
Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i natychmiast podawaj.

Reklama

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Przepis dla 6 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy wielkanocne"               

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy