Zrazy zapiekane w chlebie
Wyśmienite danie, które zachwyci całą rodzinę.

Składniki:
750 g rumsztyku150 g schabuokrągły bochenek chleba razowego3 cebulejajko2 łyżki mąki100 g masła200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)200 ml śmietany 22%sól, pieprz
Z chleba odkrój wierzch. Miąższ wydrąż, 150 g pokrusz i odłóż.Mięso umyj i osusz. Kawałek wołowiny (około 100 g) odłóż. Resztę pokrój na półtoracentymetrowe plastry. Rozbij je i dopraw pieprzem.Cebule obierz i posiekaj.Schab i odkrojony kawałek wołowiny zmiel, wymieszaj z połową cebuli, 1/3 pokruszonego chleba i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.Rozbite płaty mięsa posmaruj farszem, zroluj i zepnij wykałaczkami. Obtocz w mące i usmaż na maśle na złoty kolor. Przełóż do garnka, podlej bulionem.Dodaj pozostałą cebulę i pokruszony chleb. Duś na małym ogniu półtorej godziny. Wlej śmietanę i duś jeszcze 10 minut.Zrazy z sosem przełóż do wydrążonego bochenka chleba, przykryj wierzchem.Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180°C.Wyjmij z piekarnika, przełóż na półmisek i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Przepis dla 6 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy wielkanocne"
