Zupa chrzanowa
Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 ziemniaków
- 3 białe kiełbaski
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
- 100 ml śmietany 18 proc.
- pieprz, sól
- suszony majeranek
- 4 jajka na twardo
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Obraną kiełbasę pokrój w grube plastry. Na rozgrzanym w garnku maśle podsmaż cebulę z czosnkiem. Wlej 1,5 l wody. Włóż ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i go - tuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka mi - nut przed końcem do - łóż kiełbasę i chrzan.
2. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru i zabiel nią zupę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zagotuj. Jajka pokrój w plastry. Włóż do talerzy. Zalej gorącą zupą. Możesz podawać z usmażonym boczkiem i pietruszką.
Zobacz także: