Zupa chrzanowa

Przepisy na potrawy kuchni staropolskiej w nowym, jeszcze smaczniejszym wydaniu.

Zupę podawaj z usmażonym boczkiem i ziołami do dekoracji
Zupę podawaj z usmażonym boczkiem i ziołami do dekoracji123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 ziemniaków
  • 3 białe kiełbaski
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • pieprz, sól
  • suszony majeranek
  • 4 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

1. Warzywa obierz. Cebulę i czosnek posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Obraną kiełbasę pokrój w grube plastry. Na rozgrzanym w garnku maśle podsmaż cebulę z czosnkiem. Wlej 1,5 l wody. Włóż ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. Przykryj i go - tuj, aż ziemniaki będą miękkie. Na kilka mi - nut przed końcem do - łóż kiełbasę i chrzan.

2. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami wywaru i zabiel nią zupę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zagotuj. Jajka pokrój w plastry. Włóż do talerzy. Zalej gorącą zupą. Możesz podawać z usmażonym boczkiem i pietruszką.

Zobacz także:

Jajko w koszulce z białymi szparagami i sosem holenderskimStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas