Zupa krem z kalafiorem i serem
Ziemniaków nigdy dość! Można je jeść na okrągło, nie znudzą się i zawsze są pyszne. Polecamy przepis na aromatyczną zupę krem na bazie ziemniaków, kalafiora i sera.
Składniki
- 3 ziemniaki
- 1 mały kalafior
- 6 plastrów boczku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 10 dag startego sera cheddar
- 1 garść grubego szczypioru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do suchego rondla, usmażyć, zdjąć z patelni. Na tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę (5 minut). Dodać posiekany czosnek, smażyć 1-2 minuty na średnim ogniu, mieszając. Posypać mąką, smażyć jeszcze 1 minutę.
2. Mieszając, wlać bulion i mleko. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
3. Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zblendować. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Podgrzać chwilę.
4. Na talerzach posypać boczkiem, serem i szczypiorem.
Zobacz także: