Zupa-krem z kukurydzy
Prosty przepis na smakowity, gęsty i sycący krem kukurydziany.

Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta cayenne
- ½ l wywaru jarzynowego
- kawałek kłącza imbiru
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
do dekoracji
- papryka słodka
- kolendra
Przepis pochodzi z 335. odcinka programu "Ewa gotuje"
Sposób przygotowania:
Kukurydzę obrać i ugotować (można użyć kukurydzy z puszki lub kupić już ugotowaną). Nożem odciąć ziarna.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić paprykę, cayenne i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić kukurydzę. Przyprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić solą i lekko zakwasić sokiem z cytryny.
Na talerzu udekorować słodką papryką i kolendrą.