Zupa pomidorowo-soczewicowa
Zrobione ze słodkich, dojrzałych pomidorów przeciery pozwolą nam przygotować łatwe i pyszne dania. Proponujemy spaghetti, gołąbki, pulpeciki i rozgrzewającą zupę z ciecierzycą.
Składniki
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- szklanka czerwonej soczewicy
- szklanka ciecierzycy z puszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- pietruszka
- 2 pomidory
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g sera typu feta
- sól
- pieprz
- chili w płatkach
- posiekana natka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej w garnku oliwę. Wrzuć na nią posiekaną cebulę, czosnek oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę. Dodaj pokrojone pomidory i soczewicę. Smaż, mieszając, przez 5 minut.
2. Wlej bulion i gotuj wszystko przez około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Rozlej zupę do miseczek. Dodaj ciecierzycę i pokruszony ser typu feta. Posyp natką pietruszki i chili w płatkach.
Zobacz także: