Zupa pomidorowo-soczewicowa

Zrobione ze słodkich, dojrzałych pomidorów przeciery pozwolą nam przygotować łatwe i pyszne dania. Proponujemy spaghetti, gołąbki, pulpeciki i rozgrzewającą zupę z ciecierzycą.

Pomidory to bogactwo witamin. Poprawiają kondycję naszego serca oraz działają przeciwnowotworowo. Te okrągłe, gruntowe mają dużo soku i są najlepsze na przetwory i zupy
Pomidory to bogactwo witamin. Poprawiają kondycję naszego serca oraz działają przeciwnowotworowo. Te okrągłe, gruntowe mają dużo soku i są najlepsze na przetwory i zupy123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • szklanka ciecierzycy z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g sera typu feta
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
  • posiekana natka

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w garnku oliwę. Wrzuć na nią posiekaną cebulę, czosnek oraz obraną i startą marchewkę i pietruszkę. Dodaj pokrojone pomidory i soczewicę. Smaż, mieszając, przez 5 minut.

2. Wlej bulion i gotuj wszystko przez około 30 minut. Dodaj przecier pomidorowy i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Rozlej zupę do miseczek. Dodaj ciecierzycę i pokruszony ser typu feta. Posyp natką pietruszki i chili w płatkach.

Zobacz także:

Zapiekanka z pomidorami fetąStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas