1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a por w plasterki. Obraną cebulę siekamy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Opłukany i osuszony koperek drobno kroimy. Z cytryny wyciskamy sok.
2. Filety z soli płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.
3. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone ziemniaki, zalewamy bulionem warzywnym i rybnym, gotujemy ok. 30 minut. Po 10 minutach dodajemy por, mieszamy. Pięć minut przed końcem wrzucamy kawałki ryby, żeby się ugotowały, oraz doprawiamy pieprzem i solą.
4. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i wlewamy do zupy. Wsypujemy 3/4 posiekanego koperku i zagotowujemy. Zupę rozlewamy na talerze, posypujemy pozostałym koperkiem i podajemy.
Zobacz także: