Bezy z kremem
Słodki deser.

Składniki
na bezy (12 sztuk):
- 4 białka
- 25 dag cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 4/5 kostki do pieczenia (20 dag)
- 1 łyżka brandy
Przygotowanie:
Do miski włóż białka z solą, ubijaj mikserem - zaczynając od niskich obrotów, stopniowo przechodząc na średnie, aż do otrzymania sztywnej piany. Potem, nie przerywając miksowania, stopniowo, łyżka po łyżce, dosypuj cukier. Gdy powstanie sztywna i błyszcząca piana dodaj do niej sok z cytryny, krótko zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Łyżką nakładaj na blachę porcje masy bezowej (zachowaj między nimi niewielkie odstępy, gdyż w czasie pieczenia trochę urosną). Piecz 45-50 min w temp. 130°C (termoobieg). Wystudź w zamkniętym piekarniku.
Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę włóż do szklanej lub metalowej miski, roztop w kąpieli wodnej (miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda - tak, aby jej dno nie dotykało powierzchni wody). Miękką kostkę do pieczenia wymieszaj z brandy. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę, dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Połowę bezików posmaruj kremem czekoladowym, przykryj pozostałymi bezikami.
Zobacz także: