Ziarnko do ziarnka

Wypróbuj czerwony ryż
Wypróbuj czerwony ryż123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 cebulki szalotki pokrojone w piórka,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 3 małe czerwone papryczki chili drobno posiekane,
  • 500 ml bulionu wołowego,
  • 70 ml sosu rybnego,
  • 50 g cukru palmowego,
  • 6 liści limonki kaffir zgniecionych w dłoniach przed dodaniem,
  • 4 łodygi kolendry + liście do podania,
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko białe części) lekko zgniecione,
  • 10 g suszonych grzybów shitake zalanych wrzątkiem, odsączonych po 30 minutach i pokrojonych na kawałki,
  • 950 ml mleczka kokosowego z puszki,
  • 8 żeberek wołowych,
  • 50 g grzybów enoki,
  • sok z 1 limonki oraz cząstki do podania,
  • 170 g czerwonego ryżu tajskiego opłukanego w zimnej wodzie,
  • łyżeczka soli morskiej

do podania:

  • 2 szalotki obrane i pokrojone w łódeczki,
  • łyżka oleju do smażenia
4-6
Dziki ryż
Dziki ryż123RF/PICSEL

Pilaw z dzikiego ryżu z kalafiorem, palonym masłem i migdałami

Składniki

  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • 170 g dzikiego ryżu,
  • 750 ml bulionu drobiowego,
  • 1 kalafior (ok. 900 g) podzielony na różyczki,
  • 80 g schłodzonego klarowanego masła,
  • 50 g drobno posiekanych migdałów,
  • 1 łyżka octu sherry,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz
  • Do podania: posiekane liście mięty i natki
4-6
Kurczak biryani
Kurczak biryani123RF/PICSEL

Kurczak biryani (zapiekany z ryżem)

Składniki

  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka nasion kminku,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 2,5 łyżki mielonej słodkiej papryki,
  • 2,5 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 2,5 łyżeczki mielonej papryczki chili,
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 3 ziarna zielonego kardamonu,
  • 2 goździki,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 1 pokruszona laska cynamonu,
  • 2 suszone papryczki chili drobno posiekane,
  • 1 liść laurowy,
  • 500 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • sól morska,
  • pół szklanki posiekanych liści mięty,
  • pół szklanki posiekanych liści kolendry + dodatkowe liście do podania,
  • 1,5 łyżki startego imbiru,
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 4 ćwiartki kurczaka,
  • 400 g ryżu basmati,
  • 50 g masła,
  • 70 ml mleka,
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • Do podania: 2 pokrojone w łódki smażone szalotki i cząstki cytryny
4-6
123RF/PICSEL

Smażone kuleczki ryżowo-krabowe

Składniki

  • 320 g starannie wypłukanego ryżu do sushi,
  • 70 ml octu jabłkowego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka drobnego cukru,
  • sól morska,
  • 80 g mięsa z kraba,
  • 20 g marynowanego imbiru drobno posiekanego,
  • 2 dymki drobno posiekane,
  • 1 łyżka japońskiej herbaty genmaicha wymieszanej z 1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej,
  • mąka do oprószenia blatu,
  • 2 jajka lekko ubite,
  • 100 g płatków ryżowych,
  • olej roślinny do smażenia
4-6
123RF/PICSEL

Czarny ryż z puddingiem kokosowym i bananami

Składniki

  • 170 g czarnego ryżu moczonego przez noc w zimnej wodzie,
  • 600 ml mleczka kokosowego z puszki + 100 ml do podania,
  • 1 laska wanilii + wydrążone z niej nasiona,
  • 70 g cukru kokosowego,
  • cząstki limonki,
  • sól

na chrupki ryż:

  • 2 łyżki ryżu jaśminowego,
  • olej roślinny do smażenia

na karmelizowane banany:

  • 50 g cukru kokosowego,
  • 2 małe nieobrane banany przekrojone wzdłuż na pół,
  • 100 ml mleczka kokosowego z puszki
4
123RF/PICSEL

Congee (gęsta zupa) z brązowego ryżu z ostrym sosem z czarnej fasoli

Składniki

  • 750 ml bulionu drobiowego,
  • 350 ml brązowego ryżu,
  • 30 g imbiru pokrojonego w cienkie paski + porcja do podania,
  • 8 przegrzebków,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • sól,
  • biały pieprz

do podania:

  • 12 oczyszczonych przegrzebków,
  • posiekana dymka

na sos:

  • 100 g czerwonych papryczek chill,
  • 4 czerwone tajskie papryczki chili bez nasion przekrojone na pół,
  • 100 g solonej odsączonej czarnej fasoli,
  • 2 łyżki oleju arachidowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing,
  • 2 łyżki octu ryżowego Chinkiang
4-6
123RF/PICSEL

Risotto z ryżu i soczewicy z pancettą

Składniki

  • 80 g drobnej zielonej soczewicy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 70 g masła,
  • 1 cebula drobno posiekana,
  • 125 g pancetty (suszony włoski boczek) lub wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g ryżu carnaroli lub arborio,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 50 g tartego parmezanu + porcja do podania,
  • drobno posiekany tymianek,
  • sól,
  • pieprz

na chrupiącą cebulkę:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula pokrojona w piórka
4-6
Twój Styl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?