Reklama

Jabłka w cieście

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1 i 1/2 szklanki mąka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia
  • sól
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 szklanki mleko
  • 5 sztuk kwasne jabłka

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać żółtka i mleko, wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, ostrożnie usunąć gniazda nasienne. Maczając w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy