Reklama

Knedle ze śliwkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki dla 4 osób:

  • 4 łyżki bułka tarta
  • 15 dag masło
  • cukier waniliowy
  • 30 dag mąka pszenna
  • 1-2 sztuki jajko
  • 50 dag śliwki
  • 1 kg ziemniaki
  • sól
  • 40 dag twaróg

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Śliwki wypestkować. Włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić, osączyć.

Nabierać porcje ciasta, lekko rozpłaszczać na dłoni i układać na nim śliwkę, oblepić ciastem formując kluskę. Panierować w mące.

Knedle porcjami gotować w lekko posolonym wrzątku. Odcedzać, przelać zimną wodą. Stopić masło, na nim zrumienić bułkę. Polewać knedle ze zrumienioną na maśle bułką.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama