Reklama

Reklama

Kurczak w mleku i orzechach

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 kurczak
  • Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • olej do smażenia
  • 0,5 l mleka
  • pół pęczka szałwii
  • sok z 2 cytryn
  • 200 g orzechów włoskich i laskowych

Reklama

  1. Kurczaka umyj, oczyść i wysusz. Czosnek bardzo drobno posiekaj. Mięso natrzyj czosnkiem, szałwią oraz przyprawą Knorr, aby było aromatyczne i chrupiące. Odstaw na ok. 4 godziny.
  2. Orzechy upraż na patelni. Dodaj do mięsa. Do środka kurczaka włóż masło.
  3. Całość umieść w wysokim naczyniu do pieczenia. Jogurt połącz z mlekiem. Mięso zalej mlecznym płynem tak, aby sięgał on do połowy wysokości kurczaka. Cytryny umyj, wyciśnij z nich sok, przemieszaj go z sosem.
  4. Papier pergaminowy zmocz wodą i przykryj nim kurczaka. Piecz go przez ok. 2 godziny w temperaturze 160°C. Gotowy kurczak powinien być miękki oraz soczysty. Możesz podawać go z ryżem bądź ziemniakami.
materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy