Reklama

Reklama

Pączki w czekoladzie

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • szczpyta sól
  • 1 kieliszek alkohol (np. rum)
  • 0,5 kg mąka
  • 50 g cukier
  • 2 łyżki rozpuszczone masło
  • 200 ml ciepłe mleko
  • 4 dag drożdże
  • 2 sztuki żółtko
  • 20 dag konfitura wiśniowa
  • 5 dag wiórki kokosowe
  • 1 l olej do smażenia
  • 20 dag gorzka polewa czekoladowa

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z łyżką cukru, połączyć z mlekiem, dodać 1 płaską łyżkę mąki i wlać rozczyn do zagłębienia w mące. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostały cukier, rozpuszczone (nie gorące) masło, żółtka, alkohol, szczyptę soli i wyrobić z mąką na gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia także przykryte ściereczką.

Po tym czasie formować pączki i odstawić na posypanej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia.

Reklama

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po ostygnięciu pączki nadziać konfiturą (włożyć konfiturę do szprycy z długą końcówką, wbijać z boku w pączek i nastrzykiwać go małymi porcjami konfitury). Następnie stopić polewę, zanurzyć w niej każdy pączek do połowy, posypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy