Reklama

Potrawka z kurczaka z kurkami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki na 4-6 porcji:

  • pieprz
  • 4 łyżki masło
  • 1 sztuka kurczak ok 1,5 kg
  • 30 dag kurki
  • 1 sztuka cebula
  • 4 łyżki maka
  • 1 szklanka mrożony groszek
  • 2 sztuki liść laurowy
  • sól
  • 200 ml słodka śmietana
  • pęczek włoszczyzna

Kurczaka umyć, zalać zimną wodą. Dodać sól, ziarna pieprzu i ziela, listki laurowe, pokrojone warzywa z włoszczyzny. Gotować na wolnym ogniu. Po godzinie gotowania kurczaka wyjąć i lekko go schłodzić, a następnie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze części. Rosół przecedzić, mięso odłożyć.

W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać oczyszczone i umyte kurki i po chwili smażenia oprószyć mąką. Po przemieszaniu powoli dolewać litr rosołu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojonego kurczaka i pokrojone warzywa z rosołu, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy