Sałatka ziemniaczana
Można wykorzystać ziemniaki gotowane w całości z poprzedniego dnia.

Składniki
- 10 dag w plastrów boczku
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula czerwona
- 40 dag ziemniaków
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
5-6 osób
Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w mundurkach, po ostudzeniu obrać i pokroić. Cebulę pokroić w piórka, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Koper posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami kopru.