Reklama

Reklama

Sprawdzony sposób na przygotowanie dżemu z czereśni

Mamy już prawie połowę lipca. Na straganach pojawiły się już soczyste czereśnie. Posiadają one wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na serce, nerki oraz stawy. Dziś przedstawiamy prosty na dżem, który sprawi, że można cieszyć się nimi przez cały rok.

Składniki

  • 1. 1 kg czereśni
  • 2. 250g cukru
  • 3. Szczypta kardamonu w proszku
  • 4. 3 łyżki soku z cytryny
  • 5. 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (do smaku)

1.     Czereśnie umyć, wydrylować oraz pozbyć się ogonków.

2.     Umieścić je w garnku, a następnie zasypać cukrem. Odczekać minimum godzinę, aby puściły sok.

3.     Całość umieścić na palniku, a następnie zagotować.

4.     Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać resztę składników i gotować ok.3-4 godziny. Co jakiś czas mieszamy, aby czereśnie nie przywarły do dna.

5.     Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Brzegi dokładnie oczyszczamy, a następnie zamykamy.

6.     Na dnie garnka umieszczamy gazety, bądź ręcznik papierowy(zapobiega to pęknięciu szkła podczas pasteryzacji). Wlewamy wodę na wysokość 2/3 słoika.

Reklama

7.     Gotujemy ok.20 minut od zagotowania wody.

8.     Na przygotowaną wcześniej ściereczkę wykładamy słoiki do góry dnem, a następnie czekamy aż się ostudzą. Sprawdzamy czy całość się zassała i gotowe!

Zobacz także:

Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy