Florenckie ciasto migdałowe z truskawkami
W misce umieścić 200 g mąki, sól, mielone migdały, 60 g cukru, 1 jajko i 125 g masła w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota, a następnie ręcznie. Rozwałkować na krążek o średnicy 35 cm. Umieścić w okrągłej natłuszczonej formie (26 cm O), docisnąć brzegi odstawić w chłodne miejsce.
Truskawki pokroić.
5 jaj utrzeć z 100 g cukru i cukru waniliowego. Dodać budyń i twaróg. Ciasto posypać bułką tartą, nałożyć połowę masy serowej i połowę truskawek, następnie pozostała masę serową i truskawki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 50 minut w 175 st. C.
Łyżkę masła, śmietanę i 75 g cukru zagotować w rondelku. Dodać pokrojone wiśnie koktajlowe, płatki migdałowe i pistacje, gotować 2 minuty na słabym ogniu. Dodać 3 łyżeczki mąki, ostudzić. Nałożyć na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem