Reklama

Kopytka z prawdziwkami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • tymianek
  • olej i masło do smażenia
  • rozmaryn
  • 10 dag wędzony boczek
  • 30 dag prawdziwki
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki mąka pszenna
  • 2 sztuki jajka
  • 0,5 kg ziemniaki

Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mączne ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką. Uformować wałeczek, kroić ukośnie i ugotować w osolonym wrzątku.

Na łyżce oleju przesmażyć boczek pokrojony w paski, dodać do niego zioła i lekko przesmażyć, zdjąć i na tej samej patelni, na rozgrzanym maśle przesmażyć na złoty kolor plastry prawdziwków.

Gotowe kopytka dodać wraz z boczkiem do grzybów, przemieszać i podawać. Dekorować gałązkami ziół.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy