Reklama

Krem z porów

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 1,5 sztuki kostka rosołowa
  • tarty parmezan
  • bułka wrocławska
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4 duże por
  • 2 średnie ziemniaki

Pory dokładnie oczyścić, umyć, odciąć ciemnozielone części i cienko je pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej pory. Ziemniaki obrać i pokroić na nieduże kawałki, dodać do porów, gdy te się zarumienią. Smażyć razem około minutę.

Wlać 1 i 1/2 litra wrzątku, dodać kostki rosołowe. Gotować przez 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotować grzanki. Bułkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić nieco na suchej patelni.

Zupę zdjąć z ognia i zmiksować. Doprawić do smaku i jeszcze raz zagotować. Posypać tartym parmezanem. Krem oraz grzanki podawać osobno.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy