Reklama

Kurczak po hindusku

Kurczak przygotowany na sposób hinduski jest niezwykle aromatyczny.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Skladniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia
  • szczypta szafran
  • pieprz
  • sól
  • szczypta kardamon
  • 1 łyżka oliwa
  • 1/2 pęczka natka pietruszki
  • 1 mały kurczak z rożna
  • 2 pomidor
  • 25 dag długoziarnisty ryż
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie kurczaka po hindusku:

Ryż wsyp do osolonego wrzątku, gotuj ok. 20 minut, po czym ostudź. Dodaj szafran (jeśli używasz całych nitek szafranu, zalej je chwilę wcześniej odrobiną gorącej wody). Jeśli nie lubisz szafranu, możesz go zastąpić curry.

Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Cukinię umyj, wytrzyj do sucha i pokrój ją wzdłuż na cienkie plasterki razem ze skórką. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, po czym pokrój w niewielką kostkę.

Przygotowane warzywa wymieszaj, rozłóż w żaroodpornej formie, skrop oliwą lub olejem. Dodaj ryż, szafran oraz posiekaną natkę, dokładnie wymieszaj. Następnie oprósz wszystko solą, pieprzem oraz kardamonem.

Reklama

Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, ułóż na pozostałych składnikach. Żaroodporne naczynie z warzywami i kurczakiem wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 210° C. Danie podawaj na gorąco, najlepiej przybrane świeżym rozmarynem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy