Mus czekoladowy
Czekoladę połam na kawałki lub posiekaj nożem. Włóż do szklanej lub metalowej miski. Postaw na garnku z wrzącą wodą (dno miseczki nie może stykać się z wodą), mieszaj łyżką aż się roztopi. Następnie dodaj chili, mielony cynamon, brandy, rum lub kawę i wymieszaj. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Żółtka włóż do miski, dodaj cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodaj przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj (trzeba to robić szybko, żeby nie zrobiły się grudki). Następnie dodaj bitą śmietanę, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Mus przełóż do pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi i owocami.
Rada:Mus można przechowywać w lodówce do 5 dni, w zamrażalniku - do miesiąca.
Zobacz także: