Reklama

Pasztet ryżowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 sztuki jajka
  • kilka liści szpinak
  • 3 łyżki masło
  • 1 szklanka długoziarnisty ryż
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnek
  • 2 twarde pomidory
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula
  • pół opakowania dowolne kiełki

Cebulę i czosnek posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Szpinak oczyścić, umyć. Sparzyć w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, aby szpinak nie stracił koloru.

Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając, schłodzić.

Foremkę wyłożyć folią plastikową, a następnie odsączonymi liśćmi szpinaku. Do schłodzonego ryżu dodać pokrojone pomidory i jajka, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do foremek. Ryż przykryć pozostałym szpinakiem i końcówkami folii. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 min. Pasztet podawać schłodzony z kiełkami i pomidorkami.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy