Pasztet ryżowy
Cebulę i czosnek posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Szpinak oczyścić, umyć. Sparzyć w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie, aby szpinak nie stracił koloru.
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę posmażyć i zalać dwiema szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając, schłodzić.
Foremkę wyłożyć folią plastikową, a następnie odsączonymi liśćmi szpinaku. Do schłodzonego ryżu dodać pokrojone pomidory i jajka, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do foremek. Ryż przykryć pozostałym szpinakiem i końcówkami folii. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 min. Pasztet podawać schłodzony z kiełkami i pomidorkami.