Reklama

Pierogi z kapustą i grzybami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • jajko
  • 5 dag suszonych grzybów
  • kilka ziarenek jałowca
  • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju
  • 35 dag mąki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • masło do smażenia

Do mąki wbić jajko, dolać 1/2 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.

Grzyby moczyć przez noc w 1/2 l wody. Następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić. Posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać, zalać wywarem z grzybów, przyprawić i gotować około 30 minut.

Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju, dodać kapustę. Przyprawić solą i pieprzem (dość ostro), dodać grzyby, odparować. Przestudzić. Do farszu dodać posiekane jajka oraz orzechy. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać po porcji farszu, zalepiać brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem usmażyć na maśle.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy